Betalen
U kunt bij ons betalen met:
U kunt bij ons betalen met: iDeal, Mastercard en Visa
Gratis Verzending
Wij versturen al onze bestellingen met PostNL Wij versturen via PostNL. Bestellingen vanaf € 35,- versturen wij gratis.
Snel verstuurd
Vandaag verstuurd
(indien op voorraad
en besteld voor 16:00)

Veel gestelde vragen over Hoofdluis

Hieronder staan de veel gestelde vragen met betrekking tot hoofdluis.
 
1. Hoe komt het dat er na vakantieperiodes vaak epidemieën van hoofdluis zijn?
2. Is het erg om hoofdluis te hebben?
3. Hoe ontdek ik hoofdluis bij mijn kind?
4. Hoe werkt de uitkam methode?
5. Hoe werkt een antihoofdluismiddel?
6. Wanneer kan ik beter geen antihoofdluismiddel gebruiken?
7. Wat moet ik doen als de hoofdluis na twee weken behandelen niet weg is?
8. Hoe zorg ik ervoor dat de hoofdluis niet terugkomt?
9. Welke andere maatregelen moet ik nemen bij hoofdluis?
10. Kun je met hoofdluis naar school, sportclub of kinderopvang?
 
De antwoorden:
 

1. Hoe komt het dat er na vakantieperiodes vaak epidemieën van hoofdluis zijn?

 
Na schoolvakanties wordt er vaak gecontroleerd op de aanwezigheid van hoofdluis bij kinderen. Wordt er iedere keer na de schoolvakanties een uitbraak van hoofdluis ontdekt, dan lijkt het alsof het na vakanties vaker voorkomt. Echter, de reden dat het vaker ontdekt wordt heeft dus simpelweg te maken met het feit dat kinderen na schoolvakanties vaker gecontroleerd worden en er dus vaker hoofdluis geconstateerd wordt. Het is niet bewezen dat er na vakantieperiodes inderdaad meer hoofdluis voorkomt bij kinderen.
 

2. Is het erg om hoofdluis te hebben?

 
Veel mensen vinden het erg vervelend als hun kind of kinderen te maken krijgen met hoofdluis. Natuurlijk is het niet prettig om met hoofdluis te maken te krijgen, maar dit is beslist geen drama. Hoofdluis geeft jeuk, maar verder is het beestje echt onschadelijk en eenvoudig weer uit uw leven te krijgen door de juiste hulpmiddelen te gebruiken. Iedereen, zowel volwassenen als kinderen, kan te maken krijgen met hoofdluis. Krijgt uw kind hoofdluis, dan hoeft u zichzelf dus niets te verwijten. 
 

3. Hoe ontdek ik hoofdluis bij mijn kind?

 
U kunt hoofdluis ontdekken door het haar van uw kind te controleren. Kijk goed tussen de haren bij het controleren, maar ook achter de oren en in de nek. Heeft uw kind hoofdluis, dan ziet u de luizen bewegen. Heeft uw kind enkel neten, dan ziet u kleine grijs-witte puntjes die in het haar verstopt zitten. U kunt het haar van uw kind ook eenvoudig controleren door met een luizenkam of netenkam door het haar te gaan. Vallen er luizen of neten uit het haar, dan heeft uw kind hoofdluis. Het controleren van het haar van uw kind met een luizenkam of netenkam is vier keer effectiever dan enkel visuele inspectie, dus dit wordt altijd aangeraden.
 

4. Hoe werkt de uitkam methode?

 
De uitkam methode van het haar dient gedurende veertien dagen iedere dag gevolgd te worden met een professionele luizenkam. U gaat hierbij als volgt te werk:
 
1. Maak het haar helemaal nat en verdeel crèmespoeling door het haar. 
2. Kam met een gewone kam de klitten uit het haar van uw kind. 
3. Houd het hoofd voorover boven de wasbak. Pak de kam en kam het haar van achter naar voren, helemaal tegen de hoofdhuid aan. Het haar dient plukje voor plukje gekamd te worden. 
4. Veeg de kam tijdens het kammen regelmatig af aan een servet of zakdoek en controleer of er hierna luizen aan de server of zakdoek zitten. 
5. Herhaal de behandeling enkele keren voor de zekerheid. 
6. Spoel de crèmespoeling door het haar en maak de kam goed schoon. Het uitkoken van de kam of het ontsmetten van de kam met alcohol wordt altijd aangeraden.
 

5. Hoe werkt een antihoofdluismiddel?

 
Een antihoofdluismiddel is een middel dat u gebruikt ter bestrijding van hoofdluis bij uw kind of bij uzelf. Kiest u voor het aanschaffen van een antihoofdluismiddel, dan kunt u zelf kiezen wat voor middel dit moet zijn. Zo kunt u gebruik maken van luizenshampoo om het haar van uw kind te reinigen tijdens het wassen, maar kunt u ook kiezen voor het gebruik van een lotion, gel of spray om het haar van uw kind luisvrij te maken. 
 
In antiluismiddelen zit een speciaal ingrediënt dat luizen uit het haar verwijdert en direct doodt. Hoe u het middel precies dient te gebruiken voor het beste resultaat, leest u op de verpakking van het betreffende middel. 
 

6. Wanneer kan ik beter geen antihoofdluismiddel gebruiken?

 
U kunt bijna altijd gebruik maken van een antihoofdluismiddel om hoofdluis te bestrijden. De enige momenten waarop u beter enkel gebruik kunt maken van de uitkammethode met luizenkam, is als u zwanger bent of als u borstvoeding geeft en zelf te maken heeft met hoofdluis. In andere gevallen kunt u wel gebruik maken van hoofdluismiddelen, want er zijn zelfs hoofdluismiddelen voor kinderen vanaf 0 jaar verkrijgbaar. 
 

7. Wat moet ik doen als de hoofdluis na twee weken behandelen niet weg is?

 
Hoewel onze hoofdluismiddelen erg effectief zijn, kan het voorkomen dat de hoofdluis van uw kind na twee weken nog niet (geheel) verdwenen is. Dit kan te maken hebben met het feit dat de behandeling niet nauwkeurig gevolgd is en hierdoor mislukt is, maar ook dat er opnieuw een besmetting is geweest. Heeft u na twee weken nog steeds last van hoofdluis in het gezin, dan kunt u de behandeling met hetzelfde hoofdluismiddel nogmaals herhalen. Hierbij is het belangrijk dat u de handleiding van het middel goed leest, zodat u de behandeling goed uitvoert. Ook het dagelijks uitkammen van de luizen en neten is belangrijk, dus doe dit ook iedere dag voor het beste resultaat.
 

8. Hoe zorg ik ervoor dat de hoofdluis niet terugkomt?

 
Er zijn diverse middelen die u kunt gebruiken om te voorkomen dat uw kinderen te maken krijgen met hoofdluis. Zo zijn er sprays die u op het haar van uw kind kan spuiten om besmetting van hoofdluis te voorkomen, maar kunt u bijvoorbeeld ook een luizenzak gebruiken om de kleding van uw kinderen te beschermen tegen hoofdluis. Naast het gebruiken van deze middelen om een (nieuwe) besmetting te voorkomen, wordt ook aangeraden om uw kind altijd goed te blijven controleren met een luizenkam.
 

9. Welke andere maatregelen moet ik nemen bij hoofdluis?

 
Als u gebruik maakt van de juiste bestrijdingsmiddelen tegen hoofdluis, hoeft u naast het gebruiken van deze bestrijdingsmiddelen en een goede luizenkam niets te doen als u te maken heeft met een uitbraak van luizen. Wel wordt aangeraden om het haar van uw kind altijd goed te blijven controleren, zodat u het verloop van de besmetting goed in de gaten kan houden. Tot slot wordt alle ouders aangeraden om altijd antiluismiddelen in huis te hebben, zodat u bij een eventuele uitbraak snel kan handelen en verdere verspreiding kan voorkomen.
 

10. Kun je met hoofdluis naar school, sportclub of kinderopvang?

 
Als uw kind hoofdluis heeft, kan hij of zij gewoon naar school, de sportclub of de kinderopvang. Wel wordt aangeraden om een melding te maken van de hoofdluis.
 
© 2019 Hoofdluis.nl